De naam is daar!

Eigenlijk hadden we natuurlijk allang een naam op de boot moeten hebben staan. Het was alleen niet het eerste waar we aan dachten als we gingen klussen. De stickers zijn, na flink wat wikken en wegen, besteld en liggen al maanden klaar in de boot. Maar goed, zoals alles een tijd duurt voor het gedaan wordt, zo ook het opplakken van die stickers. Uiteindelijk besloten we de letters ook pas op te plakken nadat we de boot hadden gepoetst en gepolijst. (En ja, ik zie de zwarte druipers, nadat de stootlijst vervangen was, is de boot weer helemaal vies geworden. Maar onder die druipers zit een prachtig schone boot, helemaal in de was gezet…)

Lorem Ipsum. Waar komt die naam vandaan? Lorem ipsum dolor sit amet is het begin van een placeholder tekst als je bijvoorbeeld een website maakt. Het betekent in de grafisch ontwerp- en drukwerk-opmaak-wereld iets als “jouw eigen tekst hier”. We vonden het reuze grappig om dat als bootnaam te hebben. Mensen die het kennen, beginnen vaak meteen te lachen. Mensen die het niet kennen zullen ons wel pretentieus vinden met een Latijnse naam. Dat er nog geen enkele boot (met AIS) rondvaart met dezelfde naam was een klein pluspuntje. Omdat de naam eigenlijk een in te vullen leegte opvult, maar plaats maakt voor wat dan ook van betekenis, staat het symbool voor dat je er van kan maken wat je wilt. Je kan je eigen keus maken en dat is ons symbool voor de reis waar we naar toe leven.

De tekst heeft ook een letterlijke betekenis. Lorem ipsum komt van dolorem ipsum, wat betekent: pijnig jezelf. Nou, als een eigen boot hebben en wat pittiger zeilen iets is, dan is het wel jezelf pijnigen en af en toe tot het gaatje drukken. Dat maakt het allemaal ook zo mooi.

Van Wikipedia komt het volgende:

De woorden van het Lorem ipsum vinden hun oorsprong in De finibus bonorum et malorum (Over de grenzen van goed en kwaad) van Marcus Tullius Cicero uit 45 voor Christus. In alinea 1.10.32[1] van dit boek staat de volgende zinsnede:

[32] …, neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum, quia dolor sit, amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt, ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Lorem ipsum is een deel van dolorem ipsum, wat “pijn zelf” betekent. In de Loeb Classical Library editie van De Finibus uit 1914 eindigt de tekst op pagina 34 met “Neque porro quisquam est qui do-” en start op pagina 36 met “lorem ipsum”. Dat suggereert[bron?] dat de laatste pagina daarvan het begin van de opvultekst is.

Hoe grappig wij onze eigen bootnaam ook vinden, het is toch niet een term die voldoende ingeburgerd is. We hebben gemerkt dat de meeste brug- en sluiswachters ons in hun antwoord niet aanspreken met Lorem Ipsum, maar het gewoon houden bij “zeiljacht”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *