De sprayhood, oplapperij

Zoals in de vorige post over de sprayhood te lezen was, is onze sprayhood nogal gaar. Er zitten slijtplekken in en ik ben bang dat de kap scheurt als ik hem in het voorjaar erop zet. En gezien we nogal wat kosten hebben gemaakt in de afgelopen 8 maanden, heb ik besloten dat ik dit wel kan oplappen. In elk geval moet de sprayhood nog wel een paar jaar mee kunnen… hoop ik…

De eerste stap is het opstrijken van strijkbare Vlieseline. Ik had een mooie grote lap nog liggen. Alle stukken waar slijtage zichtbaar is, heb ik afgeplakt op deze manier. Dan de keus, doen we er nog een laag stof op die vast wordt gestreken of niet? Het is natuurlijk minder mooi en veel sneller klaar als je dat niet doet. Maar houdt het ook als de kap in gebruik wordt genomen? Dat is uiteindelijk waar ik het voor doe, dus ik kies er toch voor om witte, stevige katoen te gebruiken om er achter te zetten.

Tekening maken, stof uitknippen en afwerken met de lockmachine en dan er op naaien. Met een dikke naald in de naaimachine en stevige draad moet het lukken. Ik probeer om netjes recht te naaien, in twee richtingen. Dan moet de buiskap een eind komen. Het voordeel van het zelf doen is dat je het nog eens over kan doen als het toch niet werkt.

Gelukkig gaan de kinderen weer naar school en heb ik overdag meer tijd om dit soort dingen aan te pakken. Corona zorgt wel voor een stuk minder mogelijkheden om de boot klaar te maken zoals we haar willen hebben. Maar ja, dan moet je niet je naai- en lockmachine voor onderhoud wegbrengen en ze een paar weken kwijt zijn.

En dan ga je weer varen, de sprayhood is nog niet klaar. Maar je gaat onderweg en dus neem je de sprayhood maar mee, anders vinden de kinderen het echt niet leuk. Op zich houdt de stof het met de Vlieseline er op. Op het moment dat de wind toch iets te veel aantrekt tijdens de buien willen we het voorzeil wat extra inrollen (grootzeil was netjes gereefd). De schoten klapperen en kletsen keihard tegen het raampje. Na zoveel jaar UV straling op de raampjes zal het plastic broos zijn geworden, dus er komt een gat met een flinke scheur in. Een klap later ligt het raampje echt aan diggelen. Nu hebben we dat met ducttape geplakt. Het ziet er zo lelijk uit, maar het zit voorlopig dicht. Een nieuwe buiskap gaat er voorlopig niet in zitten, de makers hebben het veel te druk. Een vervangend raampje kan wel, dat kost slechts 35 euro. Maar of het alle moeite nog waard is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *