Een lekkend raampje

Nog zo een onderwerp waarvan ik in eerste instantie dacht dat ik het wel even zou regelen. De boot lag op de kant en dat raampje lekte toch behoorlijk. Er zitten nogal veel boutjes in het raam, dus ik had de elektrische schroevendraaier meegenomen. Sommige zaten aardig vast, maar de meeste bouten kwamen er makkelijk uit. Ik zag inderdaad wat oude kitresten zitten, hoewel het niet helemaal duidelijk waar er precies gekit was. Ook de rubbers waren echt al erg oud, waarschijnlijk al zo oud als de boot. Die waren vergaan, nogal logisch dat er water door naar binnen kwam.

Nu bleek dat er eigenlijk geen kit leek te zijn gebruikt, was ik even uit het veld geslagen. Wat nu? Ik heb www.rubbermagazijn.nl gebeld, zij vroegen foto’s via de mail. Daaruit bleek dat ze weinig voor mij konden doen. Ik bedacht dat ik dan toch misschien maar moest gaan kitten. Voor de zekerheid heb ik de vraag nog even op het zeilersforum gesteld, hoe zij het zouden aanpakken. Daar werd meteen de boodschap gegeven: niet kitten! En twee heldere zeilers zagen op een van de foto’s Wigo Gorinchem staan. Dat bedrijf bestaat nog steeds en daar kon ik contact mee opnemen.

Ook Wigo vroeg om foto’s, maar toen ik nog een keer terug belde en vroeg of ik ook celrubber band kon gebruiken, werd ik met de technische dienst doorverbonden en deze man vertelde mij dat de buitenkant en binnenkant met celrubber kon, maar dat het raam wel met afdichtkit werd gedaan. Die mocht ik gewoon bij de bouwmarkt halen, als het maar wel afdichtkit was en geen siliconenkit.

Het afhalen van de restanten is nog een hels karwij.

Toch via rubbermagazijn heb ik celrubber band op rol gekocht. Daarna heb ik alle rubber zo goed mogelijk van de randen af gehaald. De plek waar het raam vast zat, kwam precies hetzelfde spul af als van de rest. Het leek echt erg op hetzelfde rubber. De man van Wigo had wel gezegd dat het eruit ging zien als rubber. Lastig, want aan de ene kant hoor je dat je niet moet kitten, aan de andere kant hoor je dat je dat wel moet doen.

Ik heb er voor gekozen om toch het raam ook met het celrubber vast te zetten. Als het niet werkt, kan ik het er af halen en alsnog kitten. Andersom is kit een stuk lastiger te verwijderen als het toch niet mooi wordt. Nu eerst het afkrabben van de resten rubber en dan kan alles er op. Na een half uur krabben heb ik stickerverwijderaar van HG besteld. Met dat stinkende goedje ging het afhalen heel gemakkelijk. Het was wel goed dat ik eerst zoveel mogelijk rubber weggehaald had. Nadat de laatste lijmresten verwijderd waren kon ik het rubber makkelijk opplakken.

Poging 1 om het raam vast te zetten mislukte uiteraard. Het rubber was te stijf nog om handmatig in te deuken, dus de bouten waren te kort. Mijn vader en ik hebben het raampje ingeklemd tussen de twee delen en dat vast gezet. Paar dagen later heb ik eerst alles op de juiste plek vast gezet met langere bouten. Daarna konden de kortere bouten er in terwijl Jeroen tegendruk gaf aan de buitenzijde. Dat ging prima. De weergoden waren mij gunstig gestemd, want die middag en avond kon het rubber zich bewijzen. De volgende dag: een droge boot, van binnen dan. Het raam zit er in en lekt niet meer. Yes!

5 thoughts on “Een lekkend raampje

 1. Hi Bibi, is de boot nog droog?
  Welk celrubber heb je gebruik? Welke dikte?
  Was de breedte al oké? Of moest je dat ook op maat knippen?

  Net een ruitje ontdaan van oud rubber… vandaar 🙂

  Groet Rob

  1. Hoi Rob,

   De boot is helemaal droog gebleven. Wat ik heb gebruikt is celrubberband CR zk van http://www.rubbermagazijn.nl. De maten die ik nodig had was breedte 8mm en dikte 3 mm. Dat leek even veel te dik, maar dat was het niet. Juist doordat het indeukt blijkt het natuurlijk goed waterdicht. De breedte was ook prima, hoefde ik niks meer aan te doen.

   Succes!
   Groetjes,
   Bibi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *