Non toxic antifouling

Je bent dol op de natuur en houdt van varen. Die combinatie zorgt ervoor dat je een boot koopt. En dan kom je er achter dat de bedoeling is dat je ieder jaar een giftig goedje op de onderkant smeert dat gedurende het jaar in het water oplost. Dat was toch niet helemaal wat ik in gedachten had toen ik een boot kocht. Gelukkig voor mij stond er in het najaar een mooi artikel in de Zeilen over een niet giftige antifouling, Hempel Silic One op siliconenbasis. Dat leek mij wel wat. In een voorgaande post had ik er al over geschreven, de havenmeester kende het niet en bij het woord siliconen ging hij stuiteren. Ik heb de link naar het artikel gestuurd en hij heeft het gelezen en navraag gedaan. Toen kregen we toestemming om het bij hem op de haven er op te smeren. Een goede tip waar we op moesten blijven letten was dat het een heel gladde laag maakt onder de boot, dus dat de banden waarin de boot wordt opgetild aan elkaar moeten worden gemaakt. Anders kan de boot uit de banden glijden.

Het Silic One systeem bestaat uit vier lagen. De eerste laag, Silic Seal, gaat direct over de oude antifouling heen. Die oude laag moet in goede staat zijn en geschuurd worden. Terwijl ik daarmee bezig was, werd ik geïnterviewd door TV West voor het nieuws, waar ik prachtige zwarte strepen op mijn gezicht had.

De eerste laat is zachtroze, wat een grappig beeld geeft. We hadden wel twee keer de aangegeven hoeveelheid nodig. Dat was nog even een stressmomentje, want ik had het online besteld en de Silic Tiecoat moet bij 10 graden binnen 3 tot 8 uur worden aangebracht. Gelukkig vullen Jeroen en ik elkaar altijd goed aan, dus terwijl ik dichtklapte en alleen maar heel erg kon balen, zocht hij op internet en zag dat Tijssen Watersport in Leiderdorp het spul ook verkocht. Hij belde en we konden het zo komen halen. Dus twee uur later was onze boot een prachtige zalm geworden. Even naar huis om wat te eten, een fotoshoot te doen (tja, het werk gaat ook gewoon door) en dan snel terug voor laag 2, de Silic Tiecoat. Bij het open doen van het blik bleek dat de kleur niet alleen geel was, maar dat het goedje ook sterk naar bananen ruikt. Ik twijfelde er meteen over om de boot toch maar “Drijvende bananenbar” te noemen.

We komen beiden uit de roeiwereld en vonden dat we hiermee ook een mooie Empacher te pakken hadden. Voor laag 2 hadden we weer minder over, van de drie potten hebben we er maar 2 gebruikt. Gelukkig maar, want ik was bang dat we van alles twee keer zoveel nodig hadden. Voor onze boot waren we in eerste instantie al 600 euro kwijt aan de antifouling, dus nog eens 600 euro besteden stond niet op mijn verlanglijstje.

Na laag 2 moet je binnen 16 tot 48 uur laag 3 er op doen, Silic One. Dat heeft de uiteindelijke kleur, bij ons donkerblauw. Het is wel heel handig dat de kleuren zo verschillen, want je kan goed zien of je overal bent geweest en of je laag overal ongeveer even dik is. Tussen laag 3 en 4, wat hetzelfde spul is, mag gelukkig onbeperkt tijd zitten. Gelukkig maar, want op maandag van het paasweekend, waar we laag 4 hadden gepland, regende het. Tijdens regen kan je het absoluut niet aanbrengen. Bij laag 3 hadden we ook minder spul nodig, maar we kregen het er niet erg dik op. Als we het erop deden met een roller, kwam er ook weer van af. Uiteindelijk is laag 3 niet zo dik geworden als we wilden. In het ergste geval hebben we nog een derde laag nodig, wat ook geen ramp is. Voor beide lagen heb ik 5 potten Silic One gekocht en voor laag 1 hiervan hebben we 2 potten gebruikt. Laag 2 van Silic One hadden we zelfs over van pot 2. Het zit er nu goed dekkend op.

Het is bijna jammer dat je deze laag helemaal niet ziet als de boot in het water ligt. Ik vind het een prachtige kleur. De Silic One was heel apart spul om aan te brengen, maar dat komt natuurlijk door de siliconen er in. Toen ik met Saskia, mijn vriendin, de laatste laag erop ging smeren, dachten we even dat de verf nog niet droog was. Het voelde wat plakkerig aan. Bij nadere inspectie voelden we gewoon de siliconen. Nu zijn we met onze werkzaamheden wel klaar om het water in te gaan, alleen kwam er nog iemand voor de stootlijst tussendoor.

Bij het online gaan van deze post ligt de boot al heerlijk in het water en varen we alweer!

2 thoughts on “Non toxic antifouling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *