Poetsen en polijsten

Zoektocht #39485, of zo voelt het tenminste. Hoe moet je nou de boot het beste poetsen? Je vindt 1001 manieren en apparaten. Excentrisch of roterend, 300 euro of maar 60 euro, en wijzer wordt je niet. Uiteindelijk besloot ik voor een roterende machine te gaan, omdat je daarmee dieper kan polijsten. Onze boot heeft dat nogal nodig, die kan wel een opfrisbeurtje gebruiken. Via NuWatersport kom ik op een setje (199 euro) met een Ferm polijstmachine, drie verschillende goedjes om er op te smeren en allerlei doeken, sponzen en pads voor de machine.

Ferm, niet het merk dat bekend staat om de beste kwaliteit, maar wel lekker goedkoop. Meestal ben ik niet zo van het goedkoopste kopen, maar Ferm is op het zeilersforum letterlijk aangehaald als een machine die je hier prima voor kan kopen. Je gebruikt de machine tenslotte maar eens per jaar. Hier ga ik het maar eens mee proberen.

Ik heb er ook maar een trap bij gekocht die je op allerlei manieren kan vouwen, maar die je onder andere als een soort steigertje neer kan neerzetten. Het schijnt nogal zwaar te zijn en de boot is hoog nu.

De eerste poging heb ik op de Mini Deal!!, onze optimist, gedaan. Eerst even het grove vuil met een natte doek eraf gehaald en daarna met de machine. Het gaat echt heel snel, het is ook echt niet zo moeilijk. Maar, je moet inderdaad maar kort op elke plek poetsen met de machine, want anders wordt het te warm. Dat blijkt uit de uitgesmeerde letters van de naam, oeps…

De eerste keer poetsen op onze eigen boot was best inspannend. We hebben toen een meter lengte gedaan. We moesten daarna weg, konden niet verder gaan. Jeroen heeft een hele middag staan boenen en heeft de spiegel en de stuurboordzijde helemaal mooi gekregen. Zijn schouder hield er mee op en de klok vond het ook mooi geweest. Dus bakboord moest nog even wachten. Daarna is de stootlijst vervangen, waaronder het nogal vies was. De mannen die de stootlijst vervingen hebben wel onder de oude stootlijst goed gepoetst, maar al die drek is gewoon er onder blijven zitten. Dus bij het te water laten is de boot toch nog vies het water in gegaan. Maar, waar de boot in de was is gezet zal het makkelijk schoon te maken zijn.

Hier zie je stuurboord lekker glimmen

Jeroens conclusie was dat je vooral genoeg polijstmiddel moet gebruiken, dan gaat het vuil er redelijk makkelijk af. Nu snel nog bakboord doen, terwijl de boot nog aan een langssteiger ligt en dan kan eindelijk de naam op de boot.

2 thoughts on “Poetsen en polijsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *