Stootlijst

Bij het kopen van de boot was al duidelijk dat de stootlijst niet meer oké was. De vorige eigenaar had een stuk vervangen, maar dat was niet zo mooi geworden. Bovendien miste er een stuk van de rvs lijst op het hout. Het vervangen hout had een totaal andere kleur en de overgang was niet mooi. Van onze vriend Marco hoorden we ook dat er geen rvs moertjes waren gebruikt, dus dat we die zo snel mogelijk moesten vervangen om corrosie te voorkomen. Nu zitten die moertjes helemaal achter het binnenwerk verstopt, dus dat is nogal een ellendige klus. De bakboordzijde is ook niet meer goed. Het is los gekomen en trekt aan de huid van de boot. Dat is vragen om lekkage.

Teakhout hoort in het regenwoud, zeker gezien we mooie alternatieven hebben. Bij Stootlijst.com verkopen ze stootlijsten van Guardyl, een soort nep teak. Je kan de stootlijst los kopen, met rvs lijst of gemonteerd en wel. Voor een extra bedrag halen ze de oude stootlijst ook nog weg. In een telefoongesprek vertelden zij mij dat ze de oude lijst met een bepaald gereedschap verwijderen, een “moordenaar”. Daarmee knippen ze de oude bouten af achter de lijst en dan dichten ze de gaten af. Dus zij slopen niet het hele binnenwerk er uit en dat sprak mij heel erg aan. We willen zoveel mogelijk zelf doen, maar vooral met het oog op onze wereldreis en dat we reparaties kunnen uitvoeren, weten wat we doen en weten waar alles zit. Het vervangen van de stootlijst leek ons niet de nummer 1 klus die belangrijk is om al een keer gedaan te hebben.

Dus komen de mannen van Stootlijst de lijst vervangen. Het is dit jaar ontzettend koud in april, dus het was nog even de vraag of ze wel konden komen. Vanwege de kit moet het droog en minimaal 10 graden zijn. Onze ligplaats in Medemblik is aan een vingersteiger, dus daar kunnen ze de lijst niet vervangen als de boot in het water ligt. We wilden het dus graag nog in Warmond op de kant laten doen. In een dagje is het gedaan en hebben de mannen een mooie nieuwe lijst aangelegd. Gelukkig was die dag tussen de hagel- en sneeuwbuien van die week door een zonnige dag met redelijke temperatuur.

En zie hier: een prachtige nieuwe stootlijst

2 thoughts on “Stootlijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *