Weer een schrikmomentje

Wanneer schrikken we nou niet meer meteen, maar gaan we eerst rustig denken over een oplossing? Nadat de boot uit het water was gehaald, waren we nog niet er naar toe geweest, vanwege allerlei redenen. Jeroen was er even langs gegaan en belde mij verschrikt op. De hele kiel zit onder de roestplekken! Eerst schrikken, dan Google raadplegen. Andersom blijkt een beter plan, want de roest kan je weghalen en behandelen.

Plan van aanpak:
1. roest weghalen met een Tercoo schijf op de boormachine
2. roestplekken behandelen met een roestomvormer (die meteen een primer is voor epoxy
3. epoxy erover, in twee lagen
4. antifouling er over heen.

Dit is het stappenplan wat ik wil volgen. Even nagevraagd op het zeilersforum, dus wellicht verandert het nog. De eerste reactie was van iemand die zich af vroeg waarom ik mij zorgen maak over roest op de kiel. De kiel is van gietijzer en dat roest niet door. Zo leer je elke dag weer wat nieuws… Even doorzoeken. Dan kom je op de website van Dick Zaal, de ontwerper van de Contest 31ht. Leuk artikel over de kiel, de kielbouten en de platen. De kiel is inderdaad van gietijzer. https://www.dickzaalyachtdesign.nl/profile/technical_blog/keel_bolts_threaded_in_cast_steel.html
Dat gaan we dan maar eens doen met onze kielbouten, want daar zit een partij roest op, dat wil je niet weten.

Een andere site geeft overigens weer dat gietijzer bijzonder roest gevoelig is. Er staat niks over doorroesten. Als ik even mijn boerenverstand erop los laat, dan is gietijzer ijzer met veel koolstofdelen. Maar wel hoofdzakelijk ijzer. Als ijzer oxideert, neemt het makkelijker water op, waardoor de onderlagen ook weer roesten, doorroesten dus. Het lijkt mij dat die grote hoeveelheid koolstof dit proces misschien vertragen, maar niet tegenhouden. Verder is gietijzer broos en niet al te sterk in vergelijking met smeedijzer, waar minder koolstof in zit. Onderbouwd puur door logisch nadenken lijkt mij dat de sterkte dus komt door de ijzerdelen. Als die roesten en dus hun sterkte verliezen, wordt gietijzer nog minder sterk. Behandeling gaan we sowieso doen. Al was het niet heel nodig. Het is een goede oefening en bovendien willen we ons bootje graag zo mooi mogelijk hebben, plus het beste onderhoud geven wat we kunnen.

2 thoughts on “Weer een schrikmomentje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *