De musea van Medemblik

Mijn post over de thuishaven was vooral gericht op waar je naar toe kan als je weg gaat uit Medemblik. Maar Medemblik is veel meer dan een uitgangspunt. In het stadje zelf en omgeving is zoveel te beleven, nog een reden waarom we beter in Medemblik dan in Den Oever kunnen liggen.

*Helaas zijn mijn foto’s met mijn telefoon overboord gegaan in Enkhuizen, dus ik heb weinig te laten zien. Dat halen we in de zomer wel weer in, gok ik zo. De foto bovenin heb ik gehaald van https://museumtijdschrift.nl/artspot/nederlands-stoommachinemuseum-medemblik/

Musea zijn er in overvloed. Voor de kinderen is het Bakkerijmuseum elke keer een traktatie. Letterlijk, want als je in het museum rondloopt wordt je aan alle kanten lekkers toegestopt. De kinderen mogen een koek versieren met galzuur en van die gepofte rijst snoepjes. Er staat iemand koeken te bakken en laat af en toe een batch per ongeluk expres mislukken, zodat die koeken verdeeld worden over de aanwezigen. Boven is er iemand bezig met het maken van bonbons. Alle medewerkers zijn praatgraag en leggen liefst de hele dag alles uit over koekenbakken en chocolade.

Het Stoommachine museum was ook een wonderlijke verrassing. Het is helemaal niet zo stoffig als je zou denken en ook hier lopen vrijwilligers rond die alles weten over de machines en leuk kunnen uitleggen wat er gebeurt. Wist je al dat de moderne energiecentrales nog steeds stoommachines zijn? Er is ook een heuse smid waar de kinderen mogen helpen met het vuur terwijl de smid een spijker tot ketting voor de kinderen omtovert.

Voor jong en oud is Kasteel Radboud ook een aanrader. Er is een leuke speurtocht voor de kinderen, met alleen maar plaatjes, dus ook voor de allerkleinsten is het leuk. Voor de volwassenen is er een gesproken rondleiding waarbij de heer en dame des huizes via een apparaatje over elke ruimte vertellen. Voor de kinderen is er voldoende te doen. Als je met de museumkaart reserveert met je wel een euro per persoon betalen, maar in ruil daarvoor krijg je een drankje op het terras.

In Opperdoes heb je het Pannekoekenstation, waar je heerlijke pannenkoeken kan eten en een flinke speeltuin hebt aan gewone speeltoestellen maar ook allerlei trein-gerelateerde dingen. Onder andere een grote tafel waar allemaal miniatuur treinen rijden die je zelf kan aansturen.

Waar we nog niet zijn geweest, maar wat wel hoog op mijn verlanglijstje staat, is het Educatief W.O. II centrum. Weer vrijwilligers die daar uitgebreid vertellen over de tweede wereldoorlog. Je loopt rond in een dorpje uit de jaren 40 van de 20ste eeuw. Er is een escaperoom-achtige speurtocht. Als escape room fanaat wil ik die natuurlijk heel graag doen.

Tot slot kan je nog de stoomtrein naar Hoorn of de stoomboot naar Enkhuizen nemen. Voor de driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen-Hoorn ligt Medemblik net niet gunstig. Ik moet nog uitzoeken hoe ik vanuit Hoorn dan weer terug kom naar Medemblik, maar er zal ongetwijfeld een bus gaan.

One thought on “De musea van Medemblik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *