Het vetkoord vervangen

Sommige klussen zijn voor de mensen die al langer een boot hebben zo gewoon geworden, dat het niet meer logisch lijkt om er iets over te plaatsen op internet. Over hoe je die klus dan uitvoert. Zo een klus is bijvoorbeeld het vetkoord vervangen. Voor de mensen die nog niet weten wat dat is: het is een vet koord (joh) dat om de schroefas zit. Onze boot is water gesmeerd, dus er komt water bij de schroefas om het soepel te laten lopen. Om de schroefas zit een vetkoord, aangedrukt, waardoor er niet veel water in de boot komt. Dat is ongeveer hoe het werkt.

Als je gaat zoeken op vetkoord vervangen, dan krijg je van Google: draai de moeren los, schuif de flens naar je toe (in mijn geval van je af, want ik zit blijkbaar aan de andere kant) en verwijder het vetkoord. Plus daarna de volgende stappen. Maar als je dan zoekt op vetkoord verwijderen, krijg je niet meer informatie. Dus als je dat voor het eerst doet, en het komt niet los, dan heb je meteen het idee dat je het helemaal fout doet. Ik wel in elk geval.

Hier zie je de schroefas, met daaromheen het vetkoord

Gelukkig belde Fer van dedieseldokter.nl mij snel terug en hij kon wat meer licht erop schijnen. Kortom, het is een rotklus. Hij gaf als tip een oude kurkentrekker te gebruiken om het los te krijgen. Tussen de houder en de schroefas is weinig ruimte. Logisch, want anders kan het ding zijn werk niet doen. Daartussen zit het vetkoord, dat door het seizoen lekker is ingeklonken en aangedrukt.

Omdat alle winkels dicht zijn vanwege Corona, heb ik geen toegang tot de kringloop en hun schat aan oude kurkentrekkers. Wat ik nu heb gedaan is met een platbektang het vetkoord proberen te pakken en trekken. Aan het begin kwamen er alleen losse plukjes uit, toen enkele, losse, wat langere draden en uiteindelijk vetkoord nr. 1. Er zitten er drie in, dus nog een kwartier later had ik nummer 2 te pakken. Helaas ging het toen wat te diep voor mijn normale platbektang. Dus ik kon niet meer verder. Met een veel kleiner, smaller rondbektangetje (wat scherpere punten er aan) kon ik het laatste deel verwijderen. Het kostte wel aardig wat moeite, want het zat flink vast.

Nu moet de nieuwe besteld worden en worden geplaatst. Over dat plaatsen is genoeg te vinden, dus dat is wel te doen!

2 thoughts on “Het vetkoord vervangen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *