Klussenlijst

En dan begint het echte werk, het klussen aan de boot. Hoewel het meeste echt in orde is, blijft er aan een oude boot altijd wat te doen. Zeker voor mij, want ik weet er nog niks van af. We hebben van de verkoper een lijstje gekregen wat hij aan de motor heeft gedaan en wat er nog moet gebeuren. Luchtfilters reinigen bijvoorbeeld. “Ja die moet je even in de diesel hangen” is voldoende voor een flinke speurtocht op internet wat dan die luchtfilters zijn, waar ze zitten, hoe ze dan moeten worden gereinigd en moet je dat echt in de diesel hangen? Nachtenlang droomde ik van dieselmotoren. Maar, uiteindelijk is het gelukt.

Luchtfilters in de diesel

Dat moment dat je alleen bij de Zeezeilers van Marken de keurig onderhouden dieselmotoren een motorcheck hebt moeten uitvoeren, waarbij er nooit iets mis is, en je dan ineens een klussenlijst hebt waar je van alles met de motor moet doen… Wat is wat? Waar zit dan dat specifieke onderdeel? En wat is dit onderdeel in vredesnaam? De eerste tijd heb ik zo gezeten. Al die vragen, gek werd ik er van, want mijn nachtrust ging ook eraan op.

Met de verschillende boeken ben ik gewoon voor de motor gaan zitten en gaan zoeken. Kijken of ik onderdelen kan vinden. Inmiddels heb ik de U-snaar vervangen door een V-snaar. En bij ieder klusje dat je doet en denkt af te ronden, blijken er meerdere klusjes achter te zitten. Het is maar goed dat ik niet zo groot ben en in, onder en achter de motor pas.

Voor de klussenlijst hebben we een app gedownload, Trello. Daarin hebben we drie lijsten met ‘to do’ gemaakt (algemeen, motor en zeilklaar maken), een doing en een done lijst. Via internet wordt de lijst ge-update als een van ons iets verandert. Dan zijn we beiden op de hoogte van wat er nog moet gebeuren. Handig programmaatje die een beetje orde brengt in de warboel van de klussenlijst.

Daarnaast gebruiken we Google sheets om een lijst bij te houden van uitgevoerde klussen met in de eerste kolom de datum, daarna de klus, dan de kosten. Bovenin in de vierde kolom staat het totaal van de kosten. We hebben een maximum bedrag per jaar in gedachten voor onderhoud en op deze manier houden we in de gaten dat we een beetje binnen dat budget blijven. Bij Google sheets kan je ook met meerdere mensen editten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *