Nieuwe huiddoorvoer

Super spannend, het moment dat er een haakse slijper in je boot wordt gezet. Mijn vader kwam een ochtendje helpen klussen en met een geleende haakse slijper hebben we de huiddoorvoer die vervangen moest worden eruit geslepen. Achteraf bleek die huiddoorvoer eigenlijk nog helemaal goed te zijn, maar alleen de afsluiter had vervangen moeten worden. Groot voordeel van dit vervangen, nu hebben we het een keer gedaan en is het de volgende keer geen nieuwigheid meer.

Mijn vader slijpt de buitenkant weg

Ik had er een vraag over, maar de havenmeester liet mij weten dat ik niet telkens met vragen bij hem moest komen. Een vriendelijke, gepensioneerde man – die klussen voor de haven doet – had wel zin om even te kijken en te helpen. “Loop maar even mee” en als een braaf eendje liep ik achter Nico aan. Hij zocht de juiste afsluiter voor mij uit, alleen daar zit een schelp (zeef) op. Hij heeft super vriendelijk heel wat uitleg gegeven en oplossingen bedacht voor diverse problemen. Dat zorgde bij mij voor een zeker gevoel. Hoewel ik de zaken toch wat anders heb aangepakt, heb ik het met een zekere mate van zelfverzekerdheid aangepakt, dankzij Nico.

De doorvoer met de schelp heb ik opzij gelegd en een ander besteld, een open buis als er al op zat. Er zat namelijk ook een los zeefje overheen, maar die is makkelijk te verwijderen. De moer zat in de huid ingemetseld met epoxy en glasvezelmat. Ik heb een slijpschijf voor de Dremel gekocht waarmee ik het heb proberen te verwijderen. De messing moer met flens zijn te hard voor de Dremel, daar moest toch de haakse slijper aan te pas komen. Kon ik zelf ook de haakse slijper gebruiken. Dat was toch wel leuk en heb ik weer een ervaring in de zak.

De moer en flens die moeten worden weg geslepen

De huid van binnen netjes glad gemaakt en dan kon ik de doorvoer van buiten vastzetten met Sikaflex kit (zeewater bestendige kit). De contramoer heb ik aan de binnenkant ook met kit vastgezet. Zo komt er geen water in de boot, hoop ik dan. Bij de tewaterlating zal ik er bij zijn om te zien of er niet onverhoopt toch water binnen komt.

Een mooie tip was om de huiddoorvoer door de boot heen te steken, de moer er licht op te draaien en dan eerst de kraan erop te zetten, zodat je de huiddoorvoer kan vastzetten op de juiste manier. Dat je de kraan in de handige hoek hebt staan. Denk daarbij vooral aan hoe de hendel draait, dat die goed om zit. Deze tip werkt niet bij een huiddoorvoer met een schelp eraan, want die moet op een bepaalde manier op de boot worden gemonteerd.

Bij het wegslijpen van de originele buitenkant van de huiddoorvoer is de huid wel een paar keer geraakt, waardoor er wat gleuven in de gelcoat zaten. Ik ging toch al epoxy kopen voor de hak bij het roerblad, dus daarmee heb ik eerst de gleuven wat opgevuld, opgeschuurd en dan de nieuwe huiddoorvoer eroverheen. Tot slot hebben we het rooster met gaatjes weer over de huiddoorvoer gemonteerd, dus nu zie je er helemaal niks meer van.

One thought on “Nieuwe huiddoorvoer

  1. Nog even en al het werk wordt beloond, hij mag weer te water. Ik zou er bijna 🍾 gebruiken om het te vieren. (bel je me als je t doet?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *